Coaching

De illusie doorzien

jurre-saffier1

paardenlicht coaching

Worstel jij of je kind met terugkerende patronen die je niet van dienst zijn? Heb je het gevoel iets te willen veranderen aan je manier van leven, maar heb je geen idee wat? Of hoe? Ben je nieuwsgierig naar de beste versie van jezelf? Die versie die alles wat je doet omzet in méér energie, in plaats van minder. Laat het paard jouw onbevooroordeelde gids zijn. Inzicht in beperkende patronen en gedachten door paardencoaching. Hoe werkt dat?

De beste versie van jezelf. Klinkt mooi, maar waar vind je die? Soms zijn we zo dik ingepakt in normen, waarden en overtuigingen, dat we onze kern uit het oog zijn verloren. De maatschappij verandert in een onvoorstelbaar hoog tempo. Normen en waarden worden overboord geslingerd en achteloos vervangen door nieuwe. Hoe vullen we die nieuwe realiteit die voor ons ligt in? Bewust, met onze eigen beste versie. 

De beste versie van jezelf vind je op de meest logische plek: in jezelf, maar ons denken staat onbewust vaak nog in dienst van de illusie-industrie. We denken van alles over onszelf, maar zijn al die gedachten wel echt waar? Elke gedachte is zo waar als de actie die jij eraan plakt. Je bent er dus bij gebaat te handelen naar gedachten die jouw beste versie dienen. En alle gedachten die daar niet aan bijdragen laat je voorbij drijven. 

Klinkt logisch, maar niet alles dat logisch is, is ook vanzelfsprekend. Ons DNA slaat herinneringen op en die kunnen heel ver terug gaan, naar een tijd waarin deze versie van jou nog niet was geboren. Herinneringen van je ouders, je voorouders, misschien zelfs uit vorige levens. Uit die herinneringen vloeien overtuigingen voort die misschien ooit nuttig waren, maar nu waarschijnlijk niet meer. We zijn ons vaak niet bewust van die herinneringen, die ons denken programmeren. Ons denken eist de onverdeelde aandacht op, waardoor we niet meer voelen wat er in ons lichaam speelt. Paardencoaching kan inzicht bieden in die gedachten en gedragspatronen.

In de coachingsessies met paarden dalen we af uit het hoofd, naar het lichaam, om te onderzoeken wat zich daar afspeelt. Het paard is bij deze afdaling onze gids. Hij zal ons elk moment opnieuw leiden naar het hier en nu, zodat we in staat zijn ons lichaam te voelen. Ons bewust te worden van de programma’s die daar draaien, zodat we alles wat ons niet van dienst is kunnen verwijderen. Ik geloof met elke cel in mijn lichaam dat we hier zijn om zelf vorm te geven aan onze realiteit. En dat begint met een gedachte, een voorstelling. 

Hoe zou het zijn als we heel bewust positieve gedachten over onszelf of over onze kinderen kunnen hebben? Hoe zouden mensen op je reageren als je vol overtuiging gebruikt maakt van de gereedschapskist die je bij je geboorte mee hebt gekregen? Als jij jouw talenten in jezelf leert herkennen, zul je ze ook in een ander herkennen. Elk moment, elke keuze, is een gelegenheid voor een update. We hebben lang genoeg blind gevaren op beperkende illusies. Nu is de tijd om te leren vertrouwen op onze innerlijke wijsheid.

De sessies vinden plaats in Bakkum, aan de rand van de duinen, op een rustige, beschutte plek tussen veel groen. Een sessie duurt gemiddeld een uur tot 1,5 uur. 

Onze kinderen groeien op in een veeleisende tijd. Hun hoofden worden dagelijks volgestopt met veel meer kennis dan wij in maandentijd te verwerken hebben gekregen. Ze worden getoetst en beoordeeld en dikwijls afgeleid door computerspelletjes en tv. Hun tijd gaat veel sneller dan onze tijd toen we kind waren. Onze kinderen worden naar hun hoofd getrokken. Juist voor kinderen die vaak in hun hoofd zitten, is het belangrijk om hun lichaam te voelen, om te voorkomen dat zij ongewenste programma’s gaan downloaden in hun vormbare lichaam en geest. 

Kinderen werken op een magische manier samen met paarden. Ze laten zich door een paard, vaak beter dan door een volwassene, begeleiden naar het hier en nu. Een kind durft aan het paard vaak zijn diepste geheimen te vertellen. Wij, als ouder of coach, hoeven die geheimen helemaal niet te weten. Als ze maar uitgesproken zijn, al is het maar in gedachten. Dat is voldoende om ze te doen oplossen. 

Zeker wat oudere kinderen geven aan in dat machtig grote paard een vriend te vinden, eentje die onvoorwaardelijk achter ze staat, wat ze ook zeggen of doen. En dat is eigenlijk het enige dat ze nodig hebben om nu en altijd het beste in zichzelf naar boven te halen. Het gevoel dat iets of iemand achter ze staat. Dat ze kunnen vertrouwen op steun. En daarin verschillen kinderen niet zoveel van volwassenen…

Saffier (1999) is een ruin, die net zo lief is als hij hoog is. Met zijn schofthoogte van 1.74m en zijn leeftijd is hij het vierbenige equivalent van de Grote Vriendelijke Reus. Saffier heeft in zijn leven hard gewerkt als atleet in de dressuur, maar dat zware werk hoeft hij nu niet meer te doen. Zoals de meeste paarden is Saffier een geboren coach. Zachtaardig, heel gevoelig en vooral heel erg wijs, een mensenvriend. Zijn wijze blik vertelt ons in een oogopslag: alles is goed. 

Zijn samenwerking met kinderen is magisch, doet als coach regelmatig tranen opwellen. Saffier kwam bij mij toen hij zes jaar oud was. Door de jaren heen hebben we een waardevolle vertrouwensband opgebouwd. Hij leest mij moeiteloos en ik hem. Woorden als communicatiemiddel zijn immers ondergeschikt aan lichaamstaal.

Een coach kan alleen dienstbaar zijn als hij goed in zijn vel zit en voor een paard betekent dit dat hij boven alles paard moet kunnen zijn. Zijn welzijn staat ten alle tijden voorop. Saffier komt elke dag buiten in een kudde van 6 paarden, waarin hij zijn paardse behoeften naar hartenlust kan uitleven en hij knabbelt elke dag van het beste hooi.

Dat ben ik, Melanie Mehrer, auteur van ‘De illusie-industrie’, het product van míjn beste versie. Na bijna vier decennia op aarde ben ik ervaringsdeskundige in het inpakken van mijn potentieel, maar inmiddels ook van het uitpakken ervan. In mijn biografie kun je lezen hoe ik me lang heb gehouden aan het “recht van de normaalste”, wat nauwelijks een recht te noemen is. “Normaal” gevonden worden is een energievretende bezigheid terwijl zijn wie je wilt zijn eigenlijk de weg van de minste weerstand is. Als we alleen die twijfels en angsten maar eens kunnen laten varen! Ik zie in ieder mens, en in ieder kind, zoveel potentieel, waarvan doorgaans maar een fractie wordt aangewend. 

Als de mens, bouwblok van de samenleving, zich maximaal kan ontplooien, kan de samenleving dat dus ook. Ik kan een werkelijkheid visualiseren waarin we dat potentieel ten volle benutten. Het is mijn diepste verlangen om te bouwen aan een ecologische samenleving waarin plek is voor iedereen, waarin iedereen zijn eigen talent en passie kan inbrengen. Waarin het “recht van de normaalste” niet bestaat. In januari 2022 heb ik de prachtige Leergang Coachen met Paarden met goed gevolg afgesloten. Paardencoaching is een waardevol onderdeel van mijn missie. 

Er is geen betere tijd om onszelf en de samenleving opnieuw uit te vinden dan nu. Om onze overgeleverde erfzonde af te schudden, want ook die is maar zo waar als de acties die wij eraan plakken. Laten we een werkelijkheid creëren die werkt voor ons allemaal, ik geloof dat het mogelijk is, eerder dan je denkt. Steeds meer mensen lichten een tipje van de sluier op en het wordt tijd dat we gaan beseffen dat de sluier is geweven met de draden van angst, terwijl daaronder de werkelijkheid ligt. Dat creatieve wezen dat we altijd al zijn geweest, maar dat we door de illusie-industrie hebben laten toedekken met een voorgeschreven werkelijkheid, schimmige liefdadigheid en slachtofferschap.

Ik geloof in jou. Jij bent geen slachtoffer van de omstandigheden, maar een creatief wezen. Jij bepaalt ieder moment hoe jij op de omstandigheden reageert. De wereld “buiten” is een projectie van de wereld “binnen”. Laat het paard je gids zijn bij je reis naar binnen en krijg door paardencoaching inzicht in die rijke, creatieve binnenwereld.